Rostade tomater med hummus och yoghurt

Rostade tomater med hummus och yoghurt
Foto: Stefan Edetoft
Maria Zihammou profilbild ny
Maria Zihammou profilbild ny

Rostade tomater med hummus och yoghurt

9 ingredienser

3 h

Här njuter vi av långrostade tomater som gifter sig fint med hummus och krämig tjock yoghurt. Du kommer att längta efter den här rätten som du slänger ihop med några få råvaror.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg körsbärstomater, mogna
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 dl turkisk yoghurt (eller annan tjock yoghurt)
  • 200 g hummus
  • 2-3 msk basilika, grovhackad
  • 1 surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en ugnsplåt med kant.
  2. Ringla över olivoljan och ställ in plåten i mitten av ugnen i ca 3 timmar tills de torkat något och fått lite färg. Öppna luckan ett par gånger under stektiden för att släppa ut ånga.
  3. Fördela ut tjock yoghurt på ett stort fat och skeda över hummus. Fördela ut tomaterna och toppa med basilika.
  4. Ringla över olivolja och krydda med lite salt och peppar. Servera tillsammans med gott bröd, gärna rostat surdegsbröd.