Rostbiff ska steka långsamt och på låg temperatur, då blir den mör och saftig. Skiva den sedan inte alltför tunt. Den vitlöksdoftande potatisgratängen förbereder du och gräddar medan rostbiffen vilar efter stekningen.
Rostbiffen: Sätt ugnen på 125°. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en smord, ugnssäker form. Stick i stektermometer. Ugnsstek i 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 63° om köttet ska vara svagt rosa inuti. Låt steken vila, väl insvept i folie, medan gratängen gräddas klar.
Gratäng: Smörj en ugnssäker form. Skala potatisen och skiva den 4-5 mm tjockt. Lägg i kallt vatten i 10 minuter, ta upp och torka på hushållspapper. Lägg skivorna i formen. Salta lätt mellan varven. Blanda grädde och mjölk. Pressa vitlöksklyftorna i gräddmjölken och häll blandningen över potatisen. Grädda i 200° ca 60-75 minuter. Potatisen ska vara mjuk och ytan gyllengul.
Ansa och koka sockerärterna lätt. Servera rostbiffen tillsammans med gratängen och sockerärterna.