Ta ut ryggbiffen så den inte är kylskåpskall. Gnid in salt och peppar.
Potatisgratäng
Skölj potatisen och skiva den tunt i matberedare eller med en slicer. Skiva även löken tunt.
Bryn löken i en klick smör, den söta löken ger en härlig smak till gratängen.
Ta fram en mindre ugnsform (ca 2x3 dm) och varva ett lager potatis, stekt lök och lite ost. Krydda med salt, svartpeppar och lite vitlökspulver. Fortsätt varva på samma sätt tills du har en centimeter kvar upp till kanten. Toppa med lite ost och timjan på toppen.
Häll över grädden och toppa av med lite mjölk om det behövs mer vätska. Lämna en centimeter upp till kanten då gratängen bubblar lite i ugnen. Grädda potatisgratängen i cirka 225 grader (200°C i varmluftsugn) i cirka 45 minuter. Håll koll så att ytan inte bränns, lägg över aluminumfolie när halva tiden har gått.
Ryggbiff
Stek ryggbiffen i en stekpanna med lite olja och smör så den får en fin yta.
Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i nedre delen av ugnen på 125 grader tills du får önskat resultat, ca 40 min för medium. (Rare: 48-52 grader, medium: 54-60 grader och well done: 65-68 grader.)
Ta ut köttbiten och låt den vila 10 minuter under aluminiumfolie (observera att temperaturen fortsätter att stiga, så köttet tillgas lite till).
När du ska skära köttet, försök hitta vilket håll muskelfibrerna går. Du ska skära tvärs över fibrerna (inte längst med, då blir köttet segt).
Servering
Servera ryggbiffen med potatisgratängen, bearnaisesås och en god sallad. Dekorera med syltlökar och vackert röda och söta granatäpplekärnor.