Pappas Karl-Johansoppa

Pappas Karl-Johansoppa
Foto: TV4

Pappas Karl-Johansoppa

Av: Sara Sommerfeld

Från: Klockan nio hos stjärnorna

13 ingredienser

30 min

En mustig soppa med tryffelskum och pecorinosmör.

Vintips från Sara
Bouchard Aine & Fils Pinot Noir 82531

Sara bjöd även på
Gös med asieninspirerad quinoa
Mammas syndiga födelsedagstårta

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppan

  • 100 g torkad karljohanssvamp
  • 250 g champinjoner
  • 4 schalottenlökar
  • olivolja, till stekning
  • 1 l buljong (gärna hemlagad)
  • 1 dl sherry
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Tryffelskum

  • 5-6 dl mjölk
  • tryffel, färskriven (eller tryffelolja)

Pecorinosmör

  • 250 g smör
  • 3-4 msk basilika
  • 200 g pecorinoost, riven

Gör så här

Soppan

  1. Lägg gärna den torkade svampen i blöt någon timme innan tillagningen av soppan.
  2. Skär schalottenlöken och fräs i olivoljan.
  3. Skiva svampen och fräs tillsamans med löken på svag värme.
  4. Tillsätt sherryn och låt puttra i några minuter innan du häller i buljongen.
  5. Låt koka på svag värme i cirka 20 minuter.
  6. Tillsätt grädde till soppan.
  7. Låt koka ytterligare en stund och klicka sedan i smöret innan du mixar soppan med en mixerstav eller liknande.
  8. Smaka av med salt och peppar.

Tryffelskum

  1. Värm upp mjölken och smaksätt med färskriven tryffel (tryffelolja går också bra).
  2. Skumma med en visp, förslagsvis en elektrisk lattevisp).

Pecorinosmör

  1. Blanda ingredienserna i en matberedare i cirka 2-3 minuter.
  2. Lägg smöret i en tårtsprits för en lite roligare servering.
  3. Servera soppan rykande varm, toppad med tryffelskum, valfritt bröd och kryddsmör.