- Tamago 1st lång längd lika lång som nori arket (se separat recept)
- Gräslök 8st strån
- Inari (stekt tofu i socker och soya finns i japanska butiker) 2st ark
Fyllning 2
- Silverål (rökt ål odlad) 2 st, alternativt någon annan varmrökt fisk
- Tamago, 1 st, lika lång som noriarket (se separat recept)
- Majonnäs, 2 msk
- Gurka, 2 stavar, lika långa som noriarket
- Avokado, 1 skalad, delad i fyra klyftor
Fyllning 3
- Blandad svamp t.ex. trattkantareller, shitake, skogschampinjon, ostronskivling, ca 200 g
- Scharlottenlök, 1 st
- Vitlöksklyftor, 2 st
- Ingefära, färsk, 1 msk riven
- Matolja, 2 msk
- Misopasta, 1 msk (finns i japanska butiker eller i Asiatiska hyllan i din vanliga butik)
- Sesamolja, 1 msk
- Soya, 1 msk
- Sambal badjak, 1 msk (finns i asiatiska butiker)
- Mirin (japansk sött risvin), 1dl
- Salladslök, 2 msk finskuren
Metod fyllning 3
Ansa svampen och stek den i matolja tillsammans med finhackad lök och vitlök. Tillsätt misopasta, soya, sambal och mirin. Låt det koka in. Smaka av för att kolla salthalten, ev. kanske det behövs mer soya. Blanda ner gräslöken.
Metod för Nori-maki
Börja att sätta upp din arbetsstation.
Skärbräda, vattenskål, vasskniv, sushimatta, noriark, wasabi, soya och gari.
Lägg ut sushimattan på skärbrädan och placera ett nori ark ovanpå med de glansiga sidan ner mot sushimattan.
Fukta händerna i vatten och applicer en boll med sushiris ovanpå noriarket.
Sprid ut riset så att det täcker noriarket men lämna ca 2 cm av den nedre kanten fri ifrån ris.
Vänd hela mattan så att den risfria kanten är uppåt och placera sedan valfri fyllning nästan i mitten men något lägre ned mot dig.
Börja rulla ihop med hjälp av sushimattan samtidigt som du pressar bestämt men ej för hårt.
När du kommer till den risfria kanten, fukta den med lite vatten.
Rulla sedan ihop rullen med lite press och låt den vila ca 5 min i rumstemperatur.
Skär sedan upp rullen i skivor med vass och blöt kniv, serevera med gari och soya på vackert porslin.
Sashimibeskrivning
Blandade fiskar fryses först om man vill, över natten. T.ex. lax, helgeflundra (odlad), makrill, råräkor, pilgrimsmussla, uer eller färsk sill.
Skär sedan i lämpliga munsbitar och servera med wasabi, soya och riven rättika.