Rödbetscarpaccio

Rödbetscarpaccio
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Rödbetscarpaccio

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

12 ingredienser

1h 15 min

Rödbetscarpaccio med chèvre- och pepparrotscrème. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 4 rödbetor (medelstora)
  • 2 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 tsk torkad eller 1 kvist färsk timjan
  • 75 g chèvreost
  • 2 msk crème fraîche
  • 0,5 msk färsk pepparrot, riven
  • 2 dl rödbetsspad (från rödbetskoket)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1-2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • flingsalt (efter smak)

Gör så här

  1. Koka rödbetorna tillsammans med lagerblad, kryddpeppar och timjan i vatten som precis täcker dem. Det tar ca 40 minuter.
  2. Mosa chèvre och blanda med crème fraiche och riven pepparrot.
  3. När rödbetorna är klara, ta upp dem och lägg dem åt sidan.
  4. Sila 2 dl av rödbetsspadet, blanda det med balsamvinäger och socker och reducera på hög värme tills hälften av vätskan återstår.
  5. Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull.
  6. Skiva rödbetorna tunt och lägg upp dem på fyra tallrikar med en klick av chèvre- och pepparrotscrèmen.
  7. Ringla över det reducerade rödbetsspadet och det brynta smöret, strö över flingsalt och servera genast.