En ny typ av paj till kräftskivan i form av en smördegsbakelse med stekt svamp, svampkräm med mycket umami, lagrad ost och kryddig krasse. Passar också utmärkt som middag med en god sallad till.
400 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner, riven
400 g färskost
0,5 dl Västerbottensost, riven
2 msk japansk soja
1 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
ca 1 tsk salt (eller MSG)
0,5 tsk svartpeppar, nymalen
Topping
300 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner
2 msk smör
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
2 klyftor vitlök, hackad
Västerbottensost, riven
krasse
Gör så här
Svampfyllning
Riv svampen och stek den i olja i en panna på hög värme ca 10 min tills svampen fått en stekyta. Salta, peppra och låt svampen svalna helt.
Lägg svampfräs, färskost, Västerbottensost, vinäger och soja i en matberedare. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
Smördeg
Sätt ugnen på 220 grader.
Tina smördegen lite. Lägg ut plattorna på en bakpappersklädd plåt. Vik in lite av degen så att de får en liten kant. Nagga det som är innanför kanten med en gaffel.
Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter. De kommer att fluffas upp under gräddningen.
Stek under tiden svamp i rapsolja och smör. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Ta ut smördegsplattorna och platta till mittendelen av smördegen. Klicka på och bred ut svampfyllningen, toppa med den stekta svampen, Västerbottensost och krasse.