Smördegssnittar med fikon och ädelost

Smördegssnittar med fikon och ädelost NY 2023
Foto: Köket.se

Smördegssnittar med fikon och ädelost

Från: Köket

8 ingredienser

25 min

Ett frasigt och gudomligt gott tilltugg på festbordet. Serveras med fördel till en varm glögg eller till lite bubbel.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 smördeg
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 3 färska fikon, färsk
  • 150 g ädelost
  • peppar
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 2-3 kvistar mejram
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och skär valfri storlek på snittarna. (Man kan även skära snittarna när de gräddats färdigt i ugnen, eller köpa färdigskuren smördeg)
  3. Dela fikonen i klyftor och hacka hasselnötterna grovt.
  4. Bred ut crème fraiche på smördegen och smula över ädelosten, fikonen och nötterna. Krydda med lite peppar.
  5. Tillaga i ugnen i 10-15 minuter.
  6. Tag ut ur ugnen och låt svalna något. Ringla lite honung eller balsamico över.