Sockerstekt lax med kantareller och stenbitsromsås

koket.se
Sockerstekt lax med kantareller och stenbitsromsås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Sockerstekt lax med kantareller och stenbitsromsås

16 ingredienser

30 m

Stekt lax som får en härligt karamelliserad yta av socker serveras med en romsås, kantareller, spenat, dill och citron. En riktigt god sensommarrätt som passar både till vardags- och helgmiddag.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Sockerstekt lax

  • 4 laxfiléer utan skinn (à 150 g)
  • strösocker
  • salt
  • olja
  • smör

Stenbitsromsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g stenbitsrom

Stekta kantareller med spenat

  • 600 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 salladslökar, skivade
  • 100 g babyspenat
  • salt
  • olja
  • smör

Servering

  • 0,5 citron, i klyftor
  • 0,5 kruka dill

Gör så här

Stenbitsromsås

  1. Börja med att blanda ihop rom och crème fraiche till en sås. Ställ i kylskåp fram tills servering.

Stekta kantareller med spenat

  1. Tvätta kantarellerna. Stek ur dom ordentligt i lite olja tills all vätska är borta. Tillsätt sedan smöret. När kantarellerna är gyllenbruna och krispiga så gå i med riven vitlök, spenat och skivad salladslök. Smaka av med salt.

Sockerstekt lax

  1. Salta och sockra fisken. Stek först hårt i olja så sockret karamelliserar sig. Gå i med smöret och sänk värmen. Vänd och stek klart i pannan.
  2. Lägg upp laxen på tallrikar och lägg över kantarellerna. Servera med romsåsen, en citronklyfta och toppa med färsk dill.

Glöm inte att matsortera skal från lök för hållbar matlagning, och njut av din goda lax. /Köket-redaktionen