Sotad tartar

koket.se
Sotad tartar
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Sotad tartar

21 ingredienser

30 m

Inled helgen med en sotad tartar med gurka och ostkräm. Det kan bli en riktigt god start på både helgen och sensommaren!

Se Desirée Jaks laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ostmajonnäs

  • 100 g lagrad ost (Sveciaost)
  • 100 g grädde
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt
  • champagnevinäger

Hasselnötscrust

  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 0,5 dl rostad lök
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gurka

  • 4 gurkor (små)
  • champagnevinäger

Tartar

  • 250 g biff, hängmörad och putsad (från mjölkko, går öven fint med innanlår)
  • 2 salladslökar, hackade
  • 1 kvist rosmarin, hackad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • champagnevinäger
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Ostmajonnäs

  1. Riv osten och koka upp grädden.
  2. Rör i osten och låt svalna.
  3. Mixa äggulorna med gräddblandningen och tillsätt oljan under mixning.
  4. Smaka av med salt och champagnevinäger.

Hasselnötscrust

  1. Grovhacka hasselnötter och rostad lök.
  2. Blanda samman ingredienserna och krydda med salt och peppar.

Gurka

  1. Skiva hälften av gurkorna tunt och kyl.
  2. Hacka resten av gurkan i tärningar och elda med gasolbrännare tills kanterna blir sotade.

Tartar

  1. Sota biffen hastigt i en het panna och kyl sedan ner.
  2. Hacka biffen fint och blanda med salladslök, rosmarin, gurktärningarna och olivolja.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Ringla champagnevinäger, olivolja och salt över den skivade gurkan.
  2. Fördela tartaren på tallrikar, toppa med hasselnötscrust och klicka ut ostmajonnäsen.
  3. Garnera med den skivade gurkan.