Spansk potatispytt med stekt ägg, persiljesallad och riven mandel

koket.se
Spansk potatispytt med stekt ägg, persiljesallad och riven mandel
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Spansk potatispytt med stekt ägg, persiljesallad och riven mandel

15 ingredienser

30 min

Pytt på råstekt potatis med spanska smaker som rökt paprikapulver, vitlök och citron. Lättlagat, snabbt och jättegott!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Potatispytt

  • 600 g fast potatis
  • 2 röda paprikor
  • 4 klyftor vitlök
  • 200 g syltlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • olja, till stekning
  • 40 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Stekt ägg

  • 4 ägg

Persiljesallad

  • 1 knippe färsk bladpersilja (stort)
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 citron, skalet
  • olivolja

Garnering

  • 40 g marconamandel (spanska sötmandlar)

Gör så här

Potatispytt

  1. Skär potatisen i cm-stora tärningar. Skölj dem ordentligt under rinnande kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken fint.
  3. Råstek potatisen i olja. När den börjar bli klar så lägg i paprika och vitlök. Avsluta med syltlök, rökt paprikapulver och smör. Smaka av med salt och peppar

Persiljesallad

  1. Grovhacka persiljan. Skala och finhacka rödlöken. Blanda med citron och smaka av med olivolja och salt precis före servering.

Stekt ägg

  1. Värm en stekpanna med matolja. Stek äggen försiktigt så gulan fortfarande är lös. Smaka av med salt.
  2. Toppa med mandlarna. Riv gärna över lite mandel för extra finess.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från grönsakerna och örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din spanska potatispytt. /Köket-redaktionen