BBQ-högrev med coleslaw

BBQ-högrev med  coleslaw
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

BBQ-högrev med coleslaw

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

27 ingredienser

BBQ-högrev med coleslaw räcker till fyra personer. Recept från boken Spisvärme.

Den här rätten tar cirka 4-6 timmar att förbereda och 45 minuter att tillaga.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 1-2 kg kött (t ex hel picnicbog, fläskkarré, högrev eller annat marmorerat kött)
  • matolja, till stekning
  • 1-2 dl barbequesås (valfri)
  • 1 dl rött vin
  • 1-2 gula lökar, grovt hackade
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • salt
  • svartpeppar

Rostad potatis

  • 16 potatisar, med skal
  • 3 msk matolja
  • 1 msk soja
  • salt (efter smak)
  • coleslaw
  • 0,5 vitkål
  • 1 morot (stor)
  • 1 dl majonnäs (helst hemgjord, annars din favoritsort)
  • 1 dl gräddfil (eller crème fraiche)
  • 1 tsk hel grovstött spiskummin
  • salt (efter smak)
  • strösocker (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Stekt lök

  • 4 gula lökar (eller 2 röda och 2 gula)
  • 2 msk smör
  • 2 tsk strösocker
  • salt
  • 2 msk vatten
  • Hel saltgurka, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Bryn köttbiten runtom i olja i en het stekpanna.
  3. Lägg den i en ugnsfast stekgryta.
  4. Häll på barbecuesås, vin, lök, vitlök och sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie.
  5. Ställ in grytan långt ner i ugnen och låt den stå i 6–8 timmar eller tills köttet går att dra isär med ett par gafflar.
  6. Blir det inte tillräckligt mjukt kan du höja värmen till 150 grader sista halvtimmen.
  7. Låt köttbiten ligga och vila under lock.
  8. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Halvera potatisarna och lägg dem huller om buller i en långpanna.
  9. Häll över matolja, soja och salt. Rosta potatisarna i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de känns mjuka inuti och har fått lite yta.
  10. Strimla kål och morot till coleslawen i en matberedare eller med mandolin.
  11. Slaka kålen genom att doppa den i kokande vatten i en halv minut. Låt rinna av.
  12. Blanda alla ingredienserna till coleslawen.
  13. Skiva löken tunt och bryn den i smöret tills löken är mjuk och söt.
  14. Strö på sockret, salta försiktigt och slå på vattnet.
  15. Låt det koka in.
  16. Dra isär köttet med ett par gafflar så att det blir ett mjukt, smakrikt köttmos som blandar sig med såsen.
  17. Servera med potatis, coleslaw, stekt lök och saltgurka.