Grillad hälleflundra

Grillad hälleflundra
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Grillad hälleflundra

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

20 ingredienser

1h

Grillad hälleflundra med rödvinssås och stekt svamp. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 600 g hälleflundra
  • matolja, till pensling
  • salt (efter smak)

Blomkålspuré

  • 0,7 blomkål
  • 3-4 msk crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar
  • ev några droppar tryffelolja

Citronglaserade blomkålsbuketter

  • 0,3 blomkål
  • 0,5 citron, saften från
  • salt (efter smak)
  • svamp
  • 200 g svamp (t ex skogschampinjoner, shiitake, ostronskivling eller karljohansvamp)
  • 2 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Rödvinssås

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl rött vin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär hälleflundran i fyra bitar, pensla dem med matolja och salta.
  3. Skär blomkålen till purén i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
  4. Mixa den slät med stavmixer, elvisp eller i matberedare.
  5. Blanda med crème fraiche.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt tryffelolja.
  7. Gör den citronglaserade blomkålen genom att skära ut små fina buketter av blomkålshuvudet och koka dem precis mjuka i saltat vatten.
  8. Krydda med citronsaft och salt.
  9. Kvarta svamparna och stek dem i smör. Salta och peppra.
  10. Stek hälleflundran på bägge sidor i en grillpanna så att den får fina ränder.
  11. Efterstek den i ugnen i 10–20 minuter beroende på tjocklek, eller tills kärntemperaturen är 48 grader.
  12. Gör rödvinssåsen och var noga med att inte koka ner den för mycket, den får inte bli för kraftig i smaken.
  13. Servera fisken med rödvinssås, svamp och blomkålspuré och garnera med blomkålsbuketterna.
  14. Krossa vitlöksklyftorna till rödvinssåsen och lägg dem tillsammans med vinet i en kastrull.
  15. Reducera (koka ner) vinet till hälften.
  16. Vispa ur stekpannan med det reducerade vinet och smaka av skyn med salt och peppar.
  17. Häll ner saften som avgetts från köttet i skyn och koka upp skyn en gång till.