Stekt portabello med smör Café de Paris och tomatsallad

koket.se
Stekt portabello med smör Café de Paris och tomatsallad
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Stekt portabello med smör Café de Paris och tomatsallad

22 ingredienser

40 min

Lyxig vegomiddag med ört- och vitlöksstekt portabellosvamp, ugnsrostad potatis, syrlig tomatsallad och ett kryddsmör utöver det vanliga.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • rapsolja
  • salt

Smör Café de Paris

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk tabasco
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk vinäger

Tomatsallad

  • 1 kg tomat, i blandade färger
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • olivolja

Stekta svampar

  • 4 portabellosvampar (stora, använder du mindre svampar så ta fler)
  • 25 g smör
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Halvera potatisarna och lägg i en ugnssäker form. Blanda med rapsolja och salt. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  2. Hacka hela persiljekrukan men bara hälften av timjankrukan. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Stek all smaksättning till kryddsmöret, förutom örter och smör, med hälften av schalottenlöken medelvärme så alla smaker blommar ut. Låt svalna något. Mixa sedan smöret med den halva hackade timjanen, hälften av den hackade persiljan och det som stekts. Mixa tills smöret har blivit lätt rött.
  4. Skär tomaterna i trevliga bitar. Lägg på ett fat och strö över resten av schalottenlöken och persiljan. Droppa på olivolja, vinäger och salt. Låt stå.
  5. Ta bort foten på svampen. Krossa vitlöken med knivbladet men skala den inte.
  6. Värm en stor stekpanna, i med rapsolja och stek svamparna gyllene på båda sidorna. Använd ett lock och pressa svampen så den får mycket stekyta.
  7. Lägg ned en klick smör på slutet samt krossad vitlök och timjan. Ös svamparna med smöret, salta och peppra.
  8. Ta ut potatisen.
  9. Lägg svamp och potatis på en tallrik och servera med kryddsmöret och tomatsalladen.