Svamp pot pie

koket.se
Svamp pot pie
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Svamp pot pie

20 ingredienser

Otroligt god och krämig variant på paj i brittisk stil. En form fylls med en smakrik svamp- och grönsaksstuvning och täcks sen med smördeg och bakas därefter frasig och gyllene i ugnen.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g champinjoner
  • 2 gula lökar (små)
  • 3 morötter
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 4 dl gröna ärtor
  • rapsolja, till stekning
  • 40 g smör
  • 1 förp smördeg, kyld på rulle
  • 1 ägg
  • flingsalt

Till servering

  • 2 gemsallad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 varmluft.
  2. Skär svampen i kvartar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot i tärningar.
  3. Stek svampen gyllene i olja i en stor stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken mjuknar. Tillsätt morot och salta.
  4. Pudra över mjöl och vänd runt. Häll på grädde, soja, dijonsenap och peppar. Låt koka till en krämig sås.
  5. Vänd ned ärterna och lägg allt i en rund form.
  6. Lägg smördegen över som ett lock så att degen sluter tätt med formens kant. Gör ett lufthål och kanske ett roligt mönster av degrester från kanten.
  7. Pensla med ägg och strö över lite flingsalt. Grädda till gyllene färg, ca 15-20 minuter.
  8. Rör ihop olja, vinäger och dijonsenap till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lossa salladsbladen och vänd runt med dressingen i en skål. Bjud pajen med salladen.