Svampfylld ravioli med tryffelskum och rostade hasselnötter

Svampfylld ravioli med tryffelskum och rostade hasselnötter
Foto: TV4
Emma Laiti
Emma Laiti

Svampfylld ravioli med tryffelskum och rostade hasselnötter

Av: Emma Laiti

Från: Sveriges mästerkock

20 ingredienser

60 m

Hemgjord ravioli fylld med skogschampinjon och tryffel, serveras med en vitvinssås, tryffel och rostade hasselnötter. Lyxigt och fantastiskt gott!

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 200 g durumvetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning

  • 12 skogschampinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • smör, till stekning
  • 10 g tryffel
  • 2 msk färskost
  • 2 msk parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Sås

  • svamp från fyllningen
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör

Topping

  • tryffel, hyvlad
  • hasselnötter, rostade

Gör så här

Pastadeg

  1. Häll upp 200 g durumvetemjöl i en skål, forma en grop i mitten. Knäck 2 ägg och placera i gropen.
  2. Rör runt försiktigt med en gaffel och fortsätt sedan knåda i hop till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och placera den i kylen ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Skiva skogschampinjon schalottenlök samt en vitlöksklyfta. Stek allt i smör i stekpanna tills gyllenbrunt. Tillsätt ca 5 g tryffel på slutet. Mixa allt med stavmixer. Spara en tredjedel av den stekta svampen till såsen. Till den övriga svampen tillsätter du färskost, parmesan och smakar upp med salt och peppar.

Vitvinsås

  1. Lägg svamphacket i en kastrull tillsätt 1 dl vitt vin låt detta reducera till hälften. Tillsätt grädden och timjan och låt såsen koka i hop i ca 15 minuter. Sila av såsen och montera ned en klick smör, smaka av med salt och peppar. Avsluta med att använda stavmixer till att mixa upp ett bra skum. Tillsätt ev lite kall mjölk för skummigt resultat.

Ravioli

  1. Dela pastadegen i tre delar och kör varje del i pastamaskinen. Låt degen gå igenom maskinen några gånger på bredaste storlek innan du går ner i tjocklek. Det kommer bli långa, tunna pastaremsor. Ta hjälp av durumvete på händerna och i maskinen om det behövs. Har du ingen pastamaskin går det såklart att kavla ut degen tunt.
  2. Klicka ut fyllning med lagom mellanrum från varandra, ca 2 tsk fyllning. Fukta fingret med vatten och gör en cirkel runt fyllning så att degen sen sluter tätt. Lägg sedan nästa remsa ovanpå och förslut varje pastaknyte. Försök att trycka ur all luft kring fyllningen. Ta sedan en rund stans, alternativt en annan form och stansa ut dina ravioli. Se till att inga öppningar finns in till fyllningen.

Koka pastan

  1. Koka upp vatten i en kastrull och salta ordentligt. Koka pastan i 4-5 minuter och lyft försiktigt upp raviolin med en hålslev.