Svamprisotto med mascarpone

NYHET
koket.se
Svamprisotto med mascarpone
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Svamprisotto med mascarpone

13 ingredienser

Med Jennies recept på risotto blir det lätt att lyckas och få till den där krämiga konsistensen och tydliga svampsmaken. Spela gärna klippet för att ta del av alla tips och trix som Jennie delar med sig av.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

  • 400 g champinjoner, tunt skivade
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 350 g carnaroliris
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1,25-1,5 l buljong (höns- , svamp eller grönsaksbuljong)
  • 150 g babyspenat
  • 100 g mascarpone
  • 100 g parmesanost, riven
  • 0,5 dl pumpakärnor, rostade
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  2. Stek svamp i en tjockbottnad vid kastrull i olivolja till gyllene, stek lite svamp i taget så svampen steks och inte kokar. Lägg lite stekt svamp åt sidan för att ha till garnering.
  3. Tillsätt finhackad lök och vitlök i kastrullen med svampen och stek med svampen tills löken mjuknar. Tillsätt riset och låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  4. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills all buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen. Det tar ca 18-20 minuter.
  5. Ta kastrullen med risotton från värmen, tillsätt den färska spenaten och rör om ordentligt. Tillsätt sedan parmesan och mascarpone, rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp risotton på förvärmda platta tallrikar och toppa med den sparade svampen, rostade pumpakärnor och lite extra parmesan.