Svamprisotto med tryffel och spenat

Zeta Risotto med tryffel och spenat
Foto: Zeta

Svamprisotto med tryffel och spenat

14 ingredienser

45 min

Lyxig risotto när den är som bäst - karljohansvamp, tryffel, vitt vin, spenat och parmesan. Den perfekta helgrätten till hösten.

Zeta Carnaroliris
Zeta Carnaroliris produkt 2024

Zeta Carnaroliris

Zeta Carnaroliris ger perfekt tuggmotstånd och en härligt krämig konsistens.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 20 g torkad karljohanssvamp (eller 200 g färsk)
  • 1,2 l kycklingbuljong
  • 2-3 schalottenlökar
  • Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 350 g Zeta Carnaroliris (eller Arborio)
  • 2 dl Zeta Matlagningsvin Vitt (eller torrt vitt vin)
  • 250 g skogschampinjoner
  • 100 g bladspenat
  • 2 dl Zeta Grana Padano 16 mån, riven
  • 70 g Zeta Crème av svamp med tryffel
  • 2 tsk Zeta Olivolja Vit Tryffel
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Lägg den torkade svampen i blöt i 30 minuter, så att den blir mjuk. Låt rinna av, pressa ur och hacka grovt.
  2. Blanda vatten och koncentrerad kycklingfondfond till 1,2 l buljong. Sätt buljongen på spisen.
  3. Hacka löken och fräs den i olivolja i en panna med höga kanter, tillsätt riset och fräs i ytterligare 2 minuter, tillsätt lite mer olivolja.
  4. Häll i vinet och låt det koka in.
  5. Börja mata med den varma buljongen, först cirka 3 dl och sen i dl i taget. Kokningen tar 17-18 minuter, rör med en träslev i princip hela tiden.
  6. Skiva och stek svampen under tiden i olivolja i het stekpanna.
  7. Lägg den i risotton när den börjar bli klar. Smaka på riset, det ska vara kokt men ha kvar lite tuggmotstånd, risotton ska vara krämig men inte för fast.
  8. När risotton är i det närmaste klar, lägg i spenaten, blanda väl.
  9. Tillsätt lite buljong och koka upp, ta bort från värmen och vänd ner osten.
  10. Smaksätt med salt, peppar, svampkräm och tryffelolja. Toppa med hackad persilja och lite extra olivolja.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Zeta Smakrik pasta med aubergine och grönkål

Fler tips från Zeta!

Fler tips och goda recept från Zeta!

Läs mer