Koka riset i saltat vatten med locket på i 45 minuter eller tills det är al dente. Sila av. Jag kokar riset som om det vore pasta, det vill säga, jag använder rejält med vatten och salt, och silar därefter av vattnet från riset.
Under tiden riset kokar: Fritera kaprisen i rapsolja (170-180 grader) tills kaprisen börjar få färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp olivolja i en liten stekpanna på medelhög värme. Tillsätt morot, selleri och gul lök. Låt fräsa tills grönsakerna blivit något genomskinliga (3-4 minuter). Häll på vinet och öka värmen. Låt koka upp och låt puttra i 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
Dela tonfisken i kubiska längder (tänk 2 cm x 2 cm x tonfiskbitens längd) och halstra tonfisken i grillpanna genom att “rulla” tonfiskbitarna i grillpannan. Med “rulla” menar jag att så fort tonfisken släpper frivilligt från grillpannan är den redo att vältas. Detta görs på alla sidor, vilket i slutändan ger grillränder som sträcker sig runt tonfiskbiten utan avbrott. OBS: Temperaturen på grilljärnet är rätt när du inte kan hålla handen 4 cm ovanför grillpannan i mer än 4 sekunder. Det ska inte användas något fett vid tillagning i grillpannan.
Skiva tonfisken i 4-5 mm tjocka skivor.
Vänd riset snabbt i soffritton (lök, morot, selleri). Placera ris i botten av en tallrik och lägg på tonfisken. Salta tonfisken och lägg den ovanpå risbädden. Pensla tonfisken med olivolja och tillsätt några droppar citron. Garnera med friterad kapris.