12 färska pilgrimsmusslor, rensade med romsäcken kvar
olja, till stekning
smör, till stekning
salt
peppar
Majonnäs
romsäckar från musslorna
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 msk vatten
några stänk champagnevinäger
1,5 dl neutral olja
salt
peppar
Äpple- och gurksallad
En liten bit gurka, skalad och skuren i små tärningar
1 grönt äpple, skalat och skuret i små tärningar
2 msk neutral olja
1-2 msk citron, saft
salt
peppar
Till garnering
brödsmulor, stekta
vattenkrasse
Gör så här
Majonnäs
Sjud romsäckarna i saltat vatten 20 sekunder. Lägg i en kannmixer med äggula, vinäger, dijonsenap, vatten och mixa slätt.
Tillsätt olja droppvis och sedan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Pilgrimsmusslor
Stek pilgrimsmusslorna i olja och smör ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Äpple- och gurksallad
Blanda gurka, äpple, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg lite rommajonnäs i varje skal. Lägg på en mussla med äpple- och gurksallad i varje skal (eller assiett) och garnera med vattenkrasse. Strö över krasse och stekta brödsmulor.