Markus Aujalays pilgrimsmusslor

Markus Aujalays pilgrimsmusslor
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus Aujalays pilgrimsmusslor

21 ingredienser

Pilgrimsmusslor med majonnäs gjord på musslornas egen romsäck. Servera i musselskalen och toppa med en sallad på gurka och grönt äpple.

Ingredienser

portioner
  • 12 färska pilgrimsmusslor, rensade med romsäcken kvar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Majonnäs

  • romsäckar från musslorna
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • några stänk champagnevinäger
  • 1,5 dl neutral olja
  • salt
  • peppar

Äpple- och gurksallad

  • En liten bit gurka, skalad och skuren i små tärningar
  • 1 grönt äpple, skalat och skuret i små tärningar
  • 2 msk neutral olja
  • 1-2 msk citron, saft
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • brödsmulor, stekta
  • vattenkrasse

Gör så här

Majonnäs

  1. Sjud romsäckarna i saltat vatten 20 sekunder. Lägg i en kannmixer med äggula, vinäger, dijonsenap, vatten och mixa slätt.
  2. Tillsätt olja droppvis och sedan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Pilgrimsmusslor

  1. Stek pilgrimsmusslorna i olja och smör ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Äpple- och gurksallad

  1. Blanda gurka, äpple, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg lite rommajonnäs i varje skal. Lägg på en mussla med äpple- och gurksallad i varje skal (eller assiett) och garnera med vattenkrasse. Strö över krasse och stekta brödsmulor.