Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé

Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé

23 ingredienser

Shabu-shabubuljong med pilgrimsmussla och oxfilé. Asiatisk fondue som du kan servera som tilltugg eller förrätt.

Ingredienser

Shabu-Shabu

  • 1 l vatten
  • 3 stjälkar citrongräs
  • 4-5 skivor citron
  • 3-4 ev limeblad
  • 1 dl mirin
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk salt

Tillbehör

  • 200 g oxfilé (gärna Waguy om du hittar) skuren i tunna skivor
  • 200 g färsk pilgrimsmussla, skuren i tunna skivor
  • 200 g blandade grönsaker som morot, bok choi, vit rättika, skurna i bitar

Grön örtdip

  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 kruka dragon
  • 2 krukor mynta
  • 1 kruka färsk citronmeliss
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 limefrukt, saft och finrivet skal
  • 0,25 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2-3 droppar grön tabasco

Gör så här

Shabu-Shabu

  1. Koka upp vatten i en kastrull, krossa citrongräset med knivskaftet och lägg i vattnet tillsammans med övriga ingredienser . Låt sjuda 5-10 minuter , sätt åt sidan och låt smakerna dra ut övertäckt med lock i ca 30 minuter.
  2. Hetta upp vid servering i grytan vid bordet och doppa kött och fisk i buljongen tillsammans med grönsaker och servera med grön örtdip, och om man vill den kryddstarka buljongen att dricka till ur en liten kopp.

Grön örtdip

  1. Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom olivoljan med stavmixer till en slät grön sås. Häll i oljan droppvis tills såsen tjocknar och smaka av med salt och tabasco.