Toast med gravad röding, löjrom och äggula

NYHET
koket.se
Toast med gravad röding, löjrom och äggula
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Toast med gravad röding, löjrom och äggula

13 ingredienser

20 min + tid i kyl

En festlig toast med gravad röding, löjrom och äggula förgyller vilken dag som helst.

Se Desirée Jaks laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gravad röding

  • 300 g röding, med skinn
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • dillvippa

Servering

  • 4 briochebröd, skivor (eller vit fralla)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 msk gräslök, finhackad
  • 4 äggulor, hela ekologiska gulor
  • 80 g löjrom
  • 1 citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör (till stekning)

Gör så här

Gravad röding

  1. Putsa och rensa rödingen från eventuella ben och fett.
  2. Blanda salt med socker och strö blandningen generöst över fisken.
  3. Lägg dillvippor på köttsidan och lägg ihop filéerna.
  4. Lägg rödingen i en behållare eller påse och grava i minst 1 dygn i kylen, gärna 2 dygn.
  5. Vänd rödingen under tiden några gånger.

Servering

  1. Ta ut och torka av rödingen samt hacka eller skiva den tunt.
  2. Bre smör på brödskivorna och stek dem gyllene och krispiga.
  3. Täck det stekta brödet med rödingen.
  4. Blanda den hackade löken och gräslöken. Lägg en rejäl sked i mitten av toasten och tryck till med skeden för att skapa en grop.
  5. Lägg en sked löjrom i mitten och skapa en grop med en blöt sked.
  6. Lägg försiktigt äggulan i gropen, salta.
  7. Avsluta med nymalen svartpeppar.