Toast västkusten

NYHET
koket.se
Toast västkusten
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Toast västkusten

16 ingredienser

30 min

"Smörstekt bröd som toppas med en kräftröra blandad med ostkräm. Tänk dig kräftskivan, kräftor och ostpaj är ju bästa vänner. Den här toasten påminner om just den kombinationen. Röran läggs på ett smörstekt bröd med en lite syrad sallad. Sen toppas allt med mer riven ost och gärna lite riven tryffel." /Louise Johansson

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ostkräm

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 100 g hårdost, riven (Havgus 12 månader från Arla Unika)
  • 1 äggula, plus lite vita
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja

Kräftröra

  • 300 g havskräftor, skalade stjärtar och klor (kräftstjärtar eller räkor i lake, låt dessa rinna av över natten så de blir torra)
  • 4 skivor formfranska
  • 150 g sallad (t.ex. radicchio rosa, röd endive, rosésallad)

Servering

  • 30 g smör (till stekning)
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • 25 g hårdost (Havgus 12 månader)
  • 6 g färsk tryffel
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

Ostkräm

  1. Koka upp grädden och dra sedan av kastrullen från värmen.
  2. Tillsätt osten så att den smälter i grädden.
  3. Häll ostsåsen i en hög kanna och tillsätt äggulor, vinäger, honung och salt.
  4. Häll i oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar med en stavmixer så att det binder till en majonnäs.
  5. Ostkrämen håller ca 2 veckor i kylen och är god som tillbehör till vegetariska rätter, kött, kyckling eller som ”smör och ost” i en god macka.

Kräftröra

  1. Blanda kräftorna med 1,5 dl av ostkrämen, spara resterade kräm till annat tillfälle. Ställ kallt i kylskåp.
  2. Stansa ut eller skär bort kanterna på brödskivorna.
  3. Plocka salladsbladen.

Servering

  1. Stek brödskivorna gyllene i smör och lägg upp på tallrikar.
  2. Pensla salladen med vinäger och lägg ovanpå brödet.
  3. Toppa med ca 0,75 dl av kräftröran.
  4. Riv över ost och eventuellt tryffel.