Tomater med hemgjord ricotta

koket.se
Tomater med hemgjord ricotta
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Tomater med hemgjord ricotta

18 ingredienser

1 h

Tomater med hemgjord ricotta, chili och tomatvatten blir en festlig förrätt att förgylla helgen med. En perfekt rätt nu när sensommaren är här.

Se Desirée Jaks laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tomatvatten

  • 500 g tomat (blandade sorter i säsong)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • champagnevinäger
  • salt
  • soja (vit eller annan ljus soja)

Ricotta

  • 1 l mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vinäger
  • salt

Tomater

  • 250 g tomat (blandade sorter i säsong)
  • 1 schalottenlök, skivad
  • chiliolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • 1 dl blandade örter (t.ex. koriander, persilja, basilika)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Tomatvatten

  1. Mixa 500 g tomater med salt och socker.
  2. Sila vätskan genom en duk eller ett kaffefilter, vilket tar ca 1 timme.
  3. Smaka av tomatvattnet med champagnevinäger, salt och vit soja.

Ricotta

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till cirka 85 grader (nästan kokpunkt).
  2. Rör i vinäger och salt, stäng av värmen och låt stå i 5-10 minuter tills ostmassan bildas.
  3. Sila av vätskan genom en silduk och låt stå i 15-30 minuter. Förvara i kylen.

Tomater

  1. Dela 250 g tomater i munsbitar.
  2. Blanda tomatbitarna med schalottenlök och chiliolja samt smaka av med salt. Låt stå till servering.

Servering

  1. Placera ricottan i mitten av tallriken, salta och peppra.
  2. Arrangera tomaterna runt om och toppa med örter.
  3. Tillsätt några matskedar tomatvatten per portion.