Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter

koket.se
Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter

20 ingredienser

1 h

Fantastiskt god och härligt krämig potatisgratäng serverad med vitlöksstekta lammkotletter. Hemligheten till en riktigt lyckad gratäng är mycket lök och fast potatis som först får koka i gräddmjölk.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Lammkotletter

  • 800 g lammkotlett, i jämn storlek
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • smör

Stekta tomater

  • 400 g småtomater, i olika färger
  • 1-2 röda chilifrukter, hackade
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 msk rödvinsvinäger

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis, stor, skalad (800 g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g lagrad prästost

Garnering

  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och lök.
  2. Svetta löken mjuk i en kastrull med smöret. Pressa ner vitlöken. Häll på grädde och mjölk. Tillsätt potatisen. Låt koka ca 10 minuter tills potatisen är någorlunda mjuk. Salta ordentligt och häll över i en gratängform. Strö på osten och tillaga ca 30 minuter i ugnen.

Lammkotletter

  1. Gnid in lammkotletterna med salt och peppar. Bryn hårt i olja och smör. Tillsätt vitlök och rosmarin. Stek ett par minuter på varje sida beroende på storlek. Servera när de är medium i mitten.

Stekta tomater

  1. Hetta upp en stekpanna. Dela på tomaterna. Stek dem med vitlök och chili precis före servering. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  2. Servera lammkotletterna med tomater och gratäng. Garnera gärna med krasse och rosmarin.