Tre gånger hummer

Tre gånger hummer
Foto: TV4

Tre gånger hummer

Av: Emma Karlsson Lohiniva

Från: Sveriges yngsta mästerkock

21 ingredienser

Elegant och lyxig förrätt med hummer i tre varianter, råstekt, i puré och sin god sås.

Ingredienser

Sås

  • skal från den kokta hummern till krämen
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • olivolja

Kräm

  • 2 kokta humrar
  • 1-2 pilgrimsmusslor
  • 2 krm chilipulver
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 3 msk vispgrädde

Råstekt hummer

  • 3 hummerstjärtar, råa
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 cm färsk ingefära, skivad

Topping

  • 0,5 tomat
  • 0,25 röd paprika
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Börja med att skala den kokta hummern, spara skalet.
  2. Fräs hummerskal, gul lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 30 sekunder. Häll i vin och grädde. Låt puttra i 15 minuter.
  3. Mixa kokta hummerklor, pilgrimsmussla, chilipulver, paprikapulver och grädde till en slät kräm.
  4. Stek råa hummerstjärtar i smör, olja, timjan, vitlök och ingefära. Ös dem under stekningen. Stjärtarna får inte överstiga 40 grader i innertemperatur. Salta och peppra.
  5. Skär paprika och tomat.
  6. Sila hummersåsen. Mixa den slät med stavmixer och mixa ner smöret. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp allt och toppa med timjan.