Tunnbröd med rökt renytterfilé, grillad potatissallad och pepparrot

Tunnbröd med rökt renytterfilé, grillad potatissallad och pepparrot
Foto: TV4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Tunnbröd med rökt renytterfilé, grillad potatissallad och pepparrot

9 ingredienser

Skorstensrökt renytterfilé med grillad saltkokt potatissallad, tunnbröd, keso och pepparrot. En magiskt god skandinavisk variant av tacos.

Ingredienser

portioner
  • 500-600 g renytterfilé
  • 500 g potatis
  • 250 g salt
  • 1 knippe persilja
  • 1 dl cottage cheese
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 4-8 färska tunnbröd
  • 1 dl rømme (eller crème fraiche)
  • 3 msk färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Tänd elden på björkved (alternativ annat bladträd tex ek, al, äpple).
  2. Putsa köttet rent från senor. Trä en ca 40 cm lång ståltråd genom köttet ca 4 cm från änden och knyt en ögla.
  3. Halstra köttet i glöden ca 1-2 minuter på 2 sidor (alternativt i en stekpanna).
  4. Häng köttet i skorstenen där det är ca 50-65 grader. Låt hänga ca 1 timme tills innertemperaturer är 42 grader (alternativt baka i ugn på 90 grader).
  5. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll i saltet, rör tills saltet har löst ut. Koka potatisen mjuk, häll av och ånga av ordentligt.
  6. Tryck på potatisen med en sked för att krossa den försiktigt. Grilla sedan den krossade potatisen över medelhög värme till den torkar ut och får färg.
  7. Hacka persilja och blanda upp med keso och rapsolja.
  8. Skiva köttet och servera med potatissallad, riven pepparrot, rømme och tunnbröd.