Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp

koket.se
Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK 2025
Tom Sjöstedt SMK 2025

Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp

20 ingredienser

logo
Tom Sjöstedt SMK 2025

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Picklad rotselleri

  • 300 g rotselleri
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 lagerblad

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • salt
  • olivolja

Rotsellerikräm

  • 400 g rotselleri, skalad
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt

Höstsvamp

  • 600 g svamp (valfri som kantareller, svart trumpet, trattkantareller eller dylikt)
  • 100 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • körvel
  • krasse
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

Picklad rotselleri

  1. Skär rotsellerin i små tärningar. Koka den mjuk i ättika, socker, vatten och lagerblad. Kyl ner direkt. Gör gärna dagen innan.

Ugnsbakad torsk

  1. Dela fisken i 4 bitar. Gnid in med salt och olivolja. Lägg på plåt, plasta och baka på 80 grader till ca 45 grader i mitten. Det tar ca 30-40 minuter.

Rotsellerikräm

  1. Koka sellerin mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.

Höstsvamp

  1. Stek ur alla vätska ur svampen. Gå i med smöret och stek vidare tills svampen är torr och knaprig. Smaka av med salt och peppar.