Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp

koket.se
Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp

20 ingredienser

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Picklad rotselleri

  • 300 g rotselleri
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 lagerblad

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • salt
  • olivolja

Rotsellerikräm

  • 400 g rotselleri, skalad
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt

Höstsvamp

  • 600 g svamp (valfri som kantareller, svart trumpet, trattkantareller eller dylikt)
  • 100 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • körvel
  • krasse
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

Picklad rotselleri

  1. Skär rotsellerin i små tärningar. Koka den mjuk i ättika, socker, vatten och lagerblad. Kyl ner direkt. Gör gärna dagen innan.

Ugnsbakad torsk

  1. Dela fisken i 4 bitar. Gnid in med salt och olivolja. Lägg på plåt, plasta och baka på 80 grader till ca 45 grader i mitten. Det tar ca 30-40 minuter.

Rotsellerikräm

  1. Koka sellerin mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.

Höstsvamp

  1. Stek ur alla vätska ur svampen. Gå i med smöret och stek vidare tills svampen är torr och knaprig. Smaka av med salt och peppar.