Ugnsrostad potatis till anka

NYHET
koket.se
Ugnsrostad potatis till anka
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Ugnsrostad potatis till anka

5 ingredienser

1 h

"Den här rätten tar lite tid, men detta är mitt absoluta favoritsätt att rosta potatis på. Ett klassiskt brittiskt recept förfinat till perfektion av Heston Blumenthal, kanske inte världens vackraste potatisrätt, men en av de godaste. I och med man använder mjölig potatis får man en väldigt frasig yta och ett lent, fluffigt inre, nästan som en potatiskrokett. Våga koka potatisen länge, det är den uppruggade ytan på potatisen som suger åt sig fettet och blir väldigt frasig. Har man ankfett eller talg att tillgå blir det ytterligare en dimension, men inget måste." /Viktor Westerlind

Servera gärna potatisen till anka med bräserad endive.

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g mjölig potatis
  • 1 dl olivolja (ankfett, talg eller rapsolja)
  • 2-3 klyftor vitlök, krossade
  • 2-3 kvistar blandade örter (t.ex. timjan eller rosmarin)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skala potatisen och lägg i kallt vatten.
  2. Dela potatisen på mitten om de är små, är de större så dela dem ytterligare en gång på mitten. Du vill ha så mycket yta som möjligt.
  3. Spola potatisen några minuter i rinnande vatten så att du får bort lite stärkelse.
  4. Koka sedan potatisen i lättsaltat vatten i ca 25 minuter, här är det viktigt att ha mod och tålamod. Potatisen ska vara riktigt välkokt och knappt hålla samman, kanterna kommer att bli lite uppruggade och det är meningen.
  5. Häll av vattnet eller lyft upp potatisen med en hålslev.
  6. Lägg potatisen på en plåt eller galler för att svalna och ånga av i ca 10 minuter. Om potatisen inte har fått en tillräcklig yta kan du skaka runt den så att den får en uppruggad yta. Det är stärkelsen som kommer att bilda den frasiga ytan. Ta även med alla små bitar som finns (detta kan förberedas timmar innan eller till och med dagen innan).
  7. Sätt ugnen på 180 grader varmluft och värm fettet i en stor ugnsfast form i några minuter. Iaktta största försiktighet när du jobbar med varmt fett.
  8. Lägg i potatisen och blanda runt försiktigt.
  9. Potatisen måste ligga glest och i ett lager.
  10. Rosta sedan potatisen tills den blir gyllenbrun, det tar minst 40 minuter. Det kan även ta över 1 timme eller längre, potatisen är klart när den är klar.
  11. Vänd potatisen varefter de börjar få färg. Det är viktigt att ha tålamod och våga rosta den lite längre än vad du tror.
  12. Tillsätt vitlök, färsk timjan eller rosmarin de sista 10-15 minuterna och låt det steka med tills potatisen har bra färg.
  13. Krydda med flingsalt.