Vad är naturvin?
Naturviner är ett omdiskuterat ämne i vinvärlden. En del tycker det är onödigt när det ändå finns ekologiska viner och en del klappar händerna att vi söker våra rötter och framställer ett mer naturligt vin som förr i tiden.
Vad är då naturvin?
Förenklat så görs naturviner med så få tillsatser som möjligt. Vinodlaren vill påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt och en småskalig produktion förespråkas. De har inte lika lång hållbarhet som vanligt vin, samt har ofta en speciell smak och doft (det är ett kapitel för sig!).
Naturviner har heller ingen igenkännande stämpel eller certifikat, vilket kan göra att de är svåra att hitta i butik. Men fråga personalen så hjälper de dig!
Druvorna odlas ekologiskt utan växtgifter och kemikalier och skördas för hand, med en ytterst försiktig användning av sulfiter. (Naturvinerna innehåller ofta en liten del sulfit som uppkommer i den naturliga jäsningen. Sulfit är som vinets konserveringsmedel). Vinerna ska jäsa med sin naturliga jäst och vinet filtreras inte - vilket ofta gör det grumligt.
Många upplever att de inte blir inte lika påverkade ”dagen efter” av naturviner
Många upplever att de inte blir inte lika påverkade ”dagen efter” av naturviner eftersom de flesta E-ämnen (som sulfiter) är borttagna och vinet är därmed ”renare”. Dock ska man komma ihåg att det förekommer lika mycket alkohol i naturviner – så som vanligt ska man dricka även naturviner med måtta.
Lagringstiden på naturviner är kortare jämfört med ”vanliga viner” pga den låga sulfithalten, det gäller främst de vita vinerna som inte innehåller tanniner.
I framställningen av ”vanliga” viner tillåts mer än 50 olika ämnen, såsom sulfiter, ekchips eller ekstavar, äggvita eller fiskblåsa som klarningsmedel som garvsyra, syror, koncentrerad druvsaft, socker med mera. Ofta får det "vanliga" vinet jäsa med industrisvampar som gör att vinet jäser fortare.
Vad är skillnaden på naturvin och ekologiskt vin?
Alla naturviner är även ekologiska (men observera att ekologiska viner inte är naturviner). Det som skiljer är att den ekologiska producenten får använda metoder som inte naturodlare godkänner, samt att ekologiskt vin får använda tillsatser som både sulfiter och labratoriejäst.
Tips på naturvin ur Systembolagets fasta sortiment
Läs gärna på om naturvinet du köper, en del har spännande historier om allt från gården till olika lagringssätt.
Sopron, Kékfrankos és Syrah Nr 2158, 132 kr.
Nyanserad, fruktig, något kryddig smak med inslag av fat, hallon, körsbär, färska örter, mjölkchoklad, viol och blåbär. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
Maison Robert Olivier, Vin Naturel Cuvée Tradition Nr 70268, 141 kr.
Fruktig smak med inslag av svarta vinbär, färska örter, skogshallon, viol och blåbär. Serveras vid 16-18°C till vegetariskt eller till rätter av lamm- eller nötkött.
Meinklang, Pinot Noir, Nr 75093, 141 kr
Bärig smak med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, mineral och viol. Serveras vid cirka 16°C till vegetariska rätter, till rätter av fisk, eller till rätter av ljust kött.
Terroir Sauvage, Blanc, Nr 53098, 141 kr.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula plommon, mineral, persika, äppelblommor och citron. Serveras vid 8-10°C till vegetariska rätter, eller till rätter av fisk och ljust kött.
Rkatsiteli Qvevri, Nr 2195, 150 kr.
Nyanserad, något kryddig smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, vitpeppar, aprikos, honung, nötter och apelsinskal. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller till ljust kött.
(Uppdaterad januari 2024)