Våfflor med rårörd sylt och grädde

Våfflor med rårörd sylt och grädde
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Våfflor med rårörd sylt och grädde

13 ingredienser

30 m

Gyllenbruna frasiga våfflor med både rårörd hallonsylt och rårörd jordgubbssylt. Och en klick grädde såklart!

Tips: Våffelsmeten kan göras ett par timmar i förväg. Späd med lite mer mjölk om den blir för tjock.

Ingredienser

portioner

Rårörda hallon

  • 250 g färska hallon
  • ca 2 msk rårörssocker
  • citronsaft, färskpressad

Rårörda jordgubbar

  • 0,5 l färska jordgubbar
  • 2-3 msk rårörssocker
  • citronsaft, färskpressad

Våfflor

  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör

Servering

  • grädde, vispad

Gör så här

Hallonsylt

  1. Häll hallon i en liten bunke. Smaka av med råsocker och rör med en sked tills hallonen har gått sönder. Pressa i en skvätt citronsaft.

Jordgubbssylt

  1. Skiva jordgubbarna fint och häll i en liten bunke. Beroende på jordgubbens sötma, smaka av med råsocker och blanda med en sked tills socker och jordgubbar har blandats ihop. Smaka av med en skvätt citronsaft.

Våfflor

  1. Knäck äggen i en bunke. Blanda i mjölet och hälften av mjölken. Häll i salt och råsocker. Vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet. Blanda ihop och låt sedan smeten vila.
  2. Tillsätt eventuellt smält smör som svalnat. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med en klick smör före första laggen. Grädda våfflorna gyllenbruna.
  3. Servera med rårörd sylt och vispad grädde.