Välj rätt vin till ostbrickan - 12 tips!
Slå på klippet, duka upp ostbrickan och njut!
- Till mildare färskostar som getost eller den gräddiga favoriten Briatt Savarin passar ett torrt, friskt vitt vin, till exempel en Sauvignon blanc. Ett annat gott vin till mildare färskostar är ett bärigt rött vin som Pinot noir - gärna från nya världen.
- En annan av Mischas favoriter är kittosten Langres som har lite mer styrka och smak än de mildare färskostarna. Till den fungerar både Sauvignon blanc och Pinot noir, men även Champagne. Vill du göra det extra festligt - häll i lite champagne i gropen på osten som man brukar göra till just Langres
- Sen är det alltid trevligt med en hårdost på ostbrickan - gärna en lagrad ost som Vrångebäcksost, Gruyère eller Comté. Till det är det bra att välja ett lite kraftigare vin med mer sötma - ju kraftigare ost desto kraftigare vin. Testa ett lite sötare torrt vitt vin som Riesling Spätlese - som för övrigt passar med de flest ostar!
- Till Gorgonzola och andra kraftiga mögelostar är det gott med ett Vintage port, ett rött starkvin från Portugal med mycket sötma. Servera gärna med lite marmelad till osten också!
Vin till färskost och mildare ostar:
Lätta ostar kräver inte så smakrika viner, välj ett vitt vin ur kategorin friskt och fruktigt och ett rött ur kategorin mjukt och bärigt.
Brochet Réserve, Sauvignon Blanc, Frankrike, Loiredalen, IGP Val de Loire. Nr: 78967, 129 kr.
P.Lex, Prosecco Brut, Italien, Venetien, Prosecco. Nr: 77889, 125 kr
Gardo & Morris, Pinot Noir, Nya Zeeland, Marlborough, Nr 6292, 129kr
Vin till kittost som taleggio, port salut och morbier:
Dessa krämiga ostar passar med fatiga, vita viner och bäriga röda.
De Bortoli, Gewürztraminer Riesling, Australien, South Eastern Australia. Nr 6403, 89 kr.
Beaumont des Crayères, Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne. Nr 7891, 299 kr.
De Loach, Russian River Valley Pinot Noir, USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley. Nr 2222, 319 kr.
Vin till hårdost som Vrångebäcksost, Gruyère eller Comté och cheddar:
Smakrika ostar matchas bäst med smakrika, fylliga vita viner och röda viner med mer sötma, leta i kategorin kryddigt och mustigt.
Kloster Eberbach, Riesling Spätlese, Tyskland, Rheingau. Nr 6257, 159 kr
Saint Clair, Vicar's Choice Barrel Chardonnay, Nya Zeeland, Marlborough. Nr 2188, 109 kr.
Amarone della Valpolicella, Casteloro, Italien, Venetien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella. Nr 74208, 199 kr.
Vin till gorgonzola:
Smakrika mögelostar med sälta kräver vita och röda viner med sötma för balans. Exempelvis Barolo, Amarone och dessertviner som Marsala och Picolit. Glöm inte, väljer du Mischas tips på Vintage port, glöm inte att den alltid måste dekanteras.
Graham's Quinta dos Malvedos, Vintage Port, 2006, Portugal, Douro, Porto. Nr 8091, 400 kr (ordervara)
Moscato d'Asti, G.D. Vajra, Italien, Piemonte, Moscato d'Asti. Nr 90166, 149 kr.
Grand Tokaj, Szamorodni, Ungern, Tokaj. Nr 4682, 149 kr.
Artikeln uppdaterad augusti 2024