Rotfruktsgratäng med svamp och grönkål

koket.se
Värmande grönsaksgratäng
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rotfruktsgratäng med svamp och grönkål

14 ingredienser

65 m

Värmande och krämig grönsaksgratäng med rotfrukter, svamp och grönkål. Servera gärna med en stor sallad.

Jag älskar gratäng! Det är smidigt, enkelt, väldigt gott och mättande. 

Se & Gör - vill inte laga gratäng till middag? Siri visar hur ni lagar snabbaste grönsakssoppan!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • 100 g kålrot
  • 200 g rotselleri
  • 400 g svamp
  • 3 msk smör
  • 1 knippe grönkål
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 100 g ost, riven
  • salt
  • peppar

Servering

  • sallad, tomat och gurka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatis, kålrot och rotselleri tunt.
  3. Dela svampen i mindre bitar och stek den i 2 msk smör i het panna i ungefär 5 minuter. Ställ åt sidan.
  4. Riv grönkålen i mindre bitar. Dela purjon och skiva den sedan i fina bitar, skölj av i ett durkslag för att få bort allt grus. Hacka vitlöken fint.
  5. Blanda grädde och mjölk i en skål.
  6. Blanda nu potatis, kålrot, rotselleri, svamp, grönkål, purjolök och vitlök i en stor skål. Salta och peppra.
  7. Smörj en form med 1 msk smör och häll i grönsaksblandningen. Häll på mjölkblandningen och strö över den rivna osten.
  8. Gratinera i ca 50 minuter tills den har fått fin färg.