Här har vi samlat många fler goda veganska bakverk
Läs mer
Ingredienser
Bullar
25 g jäst
5 dl mandeldryck
1 krm hjorthornssalt
21 g kardemummakärnor, stötta (ca 1,5 msk)
150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
135 g strösocker (2,25 dl)
780-900 vetemjöl (13–15 dl)
havregrädde, till pensling
Mandelmassa
200 g sötmandel, skalad
200 g florsocker (ca 3,5 dl)
0,5 dl växtbaserad grädde
0,5-1 vatten
Till servering
växtbaserad grädde
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke eller i bakmaskin. Värm upp mandeldrycken tillsammans med kardemumman i en kastrull, värm till 37 grader. Häll mandeldrycken i bunken med jästen och starta maskinen på låg hastighet tills att jästen har lösts upp.
Tillsätt det mjölkfria margarinet, socker och salt. Häll i mjölet försiktigt, lite i taget, och se hur degen formar sig på medelhastighet. Låt degen knådas i maskin 5–10 minuter. Låt sedan degen jästa under bakduk minst en timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 10–12 min. Låt sedan svalna på galler.
Mandelmassa
Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens.
Servering
Vispa grädden fast. Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.