Videgårds trippelpompa

koket.se
Videgårds trippelpompa
Foto: TV4/ Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Videgårds trippelpompa

3 ingredienser

En frasig pommes frites à la Erik Videgård som passar perfekt till Moules Marnières. Servera med Videgårds krämiga mayo.

Vintips till anka

Xavier Vignon , Côtes-du-Rhône, Grenache Viellies Vignes, Nr 2151, 125 kr. Jean-Claude Boisset, Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, 2023 Nr 78614, 189 kr.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis (stor gärna King Edward)
  • rapsolja (eller matolja att fritera i, ej olivolja)
  • havssalt

Gör så här

  1. Skär potatisen i stavar/ klyftor som är ca 1 cm x 1 cm x potatisens längd.
  2. Skölj potatisen i rinnande vatten i 5 minuter.
  3. Koka potatisen i vatten tills den precis börjar bli mjuk (+70 grader).
  4. Sila av potatisen och kyl den på galler i 1 timme.
  5. Hetta upp oljan till 130 grader och fritera potatisen tills en yta ”glas” bildats, det tar ca 5 minuter.
  6. Kyl potatisen på galler i 30 minuter.
  7. Hetta upp oljan till 190 grader och fritera potatisen tills den blivit mörkt gyllenbrun.
  8. Salta potatisen och låt rinna av på hushållspapper.