Vitlöksmarinerad fläskfilé ”rackare i Tjeckien” med tartarsås och ugnsbakad potatis

Vitlöksmarinerad fläskfilé ”rackare i Tjeckien” med tartarsås och ugnsbakad potatis
Foto: TV4

Vitlöksmarinerad fläskfilé ”rackare i Tjeckien” med tartarsås och ugnsbakad potatis

Av: Vita - Oskarshamn

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1 h + två dygn

En tjeckisk variant av fläskfilé där den blir marinerad i vitlök och kryddor i två dygn för att sedan serveras med ugnsbakad klyftpotatis, tartarsås och rödkålssallad.

Tips! Det går lika bra att använda kycklingfilé istället för fläskfilé om man hellre vill ha det.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskfilé

  • ca 800 g fläskfilé
  • 5 ägg
  • 5 msk potatismjöl
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk grillkrydda
  • 0,5 tsk peppar
  • 0,5 krm malen kummin
  • 1 msk senap
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • några droppar worcestersås
  • olja, till stekning

Ugnsbakad potatis

  • 8 små fasta potatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 2-3 krm malen kummin
  • 1-2 krm timjan
  • 1-2 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • ev några kvistar rosmarin

Tartarsås

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk senap
  • 0,5 krm strösocker
  • 1 msk bostongurka (eller några droppar ättika)
  • salt
  • peppar

Rödkålssallad

  • 0,25 rödkål
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk vit balsamvinäger

Gör så här

Fläskfilé

  1. Putsa fläskfilén och skär den i 1,5 cm tjocka skivor, banka ut dem till ca 0,5 cm.
  2. Blanda alla ingredienser utom olja i en stor skål och vispa med elvisp till en slät smet. Doppa köttskivorna i smeten och låt det stå i kylen i minst två dagar. Rör om det lite då och då eftersom potatismjölet gärna sjunker ner.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttskivorna på hög värme i ca 2 min på varje sida eller tills dem är gyllenbruna. Lägg dem gärna på hushållspapper när de är färdiga, för att bli av med överflödig olja.

Ugnsbakad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen ordentligt och skär den i halvor eller klyftor och lägg den i en skål och blanda ordentligt med olivoljan och resten av ingredienserna.
  2. Lägg över det på en ugnssäker form och stek i ugnen i ca 30-35 min eller tills den är färdig. Rör om några gånger under tiden.

Tartarsås

  1. Blanda majonnäs och grädde i en skål, tillsätt de andra ingredienserna och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.

Rödkålssallad

  1. Strimla kålen, skär löken i tunna skivor och smaksätt med olivolja, socker, salt och vit balsamvinäger efter smak.