Fikonmarmelad till ost

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter

Fikonmarmelad till ost

Av: Anna Bonde

4 ingredienser

Severa marmelanden till ostbricka eller desserttallrik med ost. Fikonmarmeladen ska göras dagen innan den ska ätas, eftersom fikonen behöver dra över natten.

Av fikonmarmeladen går det åt någon matsked per person. Det som blir över går utmärkt att frysa in i portionsförpackningar och ta fram när man vill servera ostbricka nästa gång.

Serveras till Dinkelknäcke och ett par goda ostar.

Förslag på ostsorter som man kan hitta i vanliga livsmedelsbutiker:
Saint Agur
Taleggio
Appenzeller

Ingredienser

  • 500 g torkade fikon
  • 500 g rörsocker
  • 1 citron, saften
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Skär fikonen i små bitar.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och häll över kokande vatten tills det täcker.
  3. Låt stå svalt över natten och dra.
  4. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ut fröna.
  5. Häll i råsocker, citronsaft och vaniljfrön i fikonblandningen.
  6. Koka upp och koka ihop till önskad konsistens.
  7. Gör marmeladprovet, häll upp en tesked på en tallrik och dra med en sked ett spår igenom. Om spåret består är marmeladen klar. Koka annars lite till.
  8. Mixa med mixerstav så att alla bitar går sönder.