Auberginegryta med hummus

POPULÄRT
koket.se
Auberginegryta med hummus
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Auberginegryta med hummus

26 ingredienser

30 m

Auberginegryta fylld med godsaker som zucchini, tomat, oliver och mynta. Serverad med hemgjord hummus och flat bread.

Tips! Här kan du se hur du gör egen hummus från grunden eller rödbetshummus.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Hummus

  • ca 400 g kikärtor [1 burk]
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • vatten, en skvätt
  • 3 msk neutral olja
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk paprikapulver

Auberginegryta

  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 aubergines
  • 1 zucchini
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron, saften
  • 400 g krossade tomater [1 burk]
  • 1 dl svarta oliver (med kärnor)
  • 1 dl mynta, hackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 25 g pinjenötter

Till servering

  • flat bread

Gör så här

Hummus

  1. Skala kikärterna och mixa dem sedan länge med resten av ingredienserna. Låt vila medan du gör grytan.

Auberginegryta

  1. Hacka lök och vitlök smått. Stek löken mjuk och genomskinlig i lite olja i en gryta.
  2. Hacka aubergine och zucchini grovt. Lägg i grytan tillsammans med 4 msk olivolja och stek tills det har fin färg.
  3. Tillsätt honung, salt, peppar, citronsaft och krossade tomater. Låt det koka ihop i 10-15 minuter.
  4. Kärna ur oliverna och rosta pinjenötterna tills de är gyllene. Häll i oliverna i grytan.
  5. Strö hackad persilja och mynta samt pinjenötterna över grytan och servera med hummus och bröd.