Baka bröd - grundrecept och enkla tips
Ingredienser
0,5 tsk färsk jäst (ett hörn stor som en tärning ungefär)
5 dl kallt vatten (500 g)
10 dl vetemjöl (600 g)
2 tsk salt (12 g)
Blanda degen
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjöl och salt och blanda till en lös deg med en slev eller en slickepott.
2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 6–10 timmar i rumstemperatur.
Baka ut brödet
3. Använd en slickepott och skrapa ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Vik ihop den till ett paket.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa tills den ökat i storlek och känns lätt och puffig, vilket kan ta 30–60 minuter.
5. Strö lite mjöl på degen och dela den till frallor, baguetter eller limpor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda bröden tills de fått ordentligt med färg, det tar 15–35 minuter beroende på brödens storlek.
Fem baktips från Martin
Receptet går att variera i oändlighet. Ett enkelt sätt att experimentera är att ta cirka ⅔ vetemjöl och fylla på med andra sorter du hittar i skafferiet.
Var inte rädd för den kladdiga degen! Se till att du har ordentligt med mjöl på bakbordet när du tar upp degen så kommer det gå bra. Använd degskrapa om det blir alltför kladdigt.
Grädda brödet med självförtroende! Mycket av smaken kommer med skorpan, så testa att låta brödet stå några extra minuter i ugnen.
Stötta din lokala kvarn! Många mindre mjölkvarnar runt om i landet har spännande mjölsorter. Testa någon av de så kallade kulturspannmålen, alltså sorter som användes långt tillbaka i tiden. Emmervete, enkorn och dinkel är några exempel.
Var inte rädd för att misslyckas. Brödet blir nästan alltid gott även om det inte blir exakt som du tänkt dig.
Recept och tips kommer från boken "Ett recept, hundra bröd", Bonnier fakta.