Sébastiens surdegssemlor

Sébastiens surdegssemlor
Foto: Sebastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Sébastiens surdegssemlor

Av: Sébastien Boudet

Från: Brödpassion

12 ingredienser

Sébastien Boudets härliga recept på surdegssemla räcker till cirka 10 semlor.

Receptet är hämtat från Sebastiens blogg Brödpassion

Här hittar du receptet till crème pâtissière

Ingredienser

portioner
  • 500 g vetemjöl
  • 200 g mjölk
  • 85 g strösocker
  • 100 g osaltat smör
  • 1 ägg
  • 10 g havssalt
  • 20 g kardemumma
  • 80 g surdeg
  • ev 5 g jäst (frivilligt)

Fyllning

  • 200 g crème pâtissière
  • mandelmassa
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Häll ut vetemjölet på en arbetsbänk.
  2. Gör en grop i mitten av vetemjölet och fyll den med socker, ägg och havssalt samt kardemumma och surdeg.
  3. Blanda ihop röran i mitten, späd ut med mjölk, lite i taget.
  4. Rör sedan ihop med mjölen, lite i taget tills du har knådat ihop en fin deg.
  5. Tärna smöret och knåda in det.
  6. Knåda tills degen släpper från bakbordet.
  7. Låt vila under en duk i cirka 30 minuter. Dela upp degen i 10 små bollar à 50-60g.
  8. Knåda de små bollar och forma så de bli runda och fina.
  9. Ställ de på en plåt i en avstängd ugn i 8-10 timmar.
  10. Ta ut, sätt ugnen på 200 grader och ställ in igen.
  11. Grädda bollarna i 8-10 minuter.
  12. Skär av toppen av bullen och skär ev ut med en utstickare för att få en snygg rund form.
  13. Pudra locket med florsocker.
  14. Skär ut brödet i bullen för att fylla med mandelmassan/vaniljkrämen.
  15. Vispa grädde så den får en fast form, inte för snabbt och hårt.
  16. Klipp toppen av en spritspåse och sätt dit en taggig tyll.
  17. Fyll påsen med grädde och spritsa på bullen.
  18. Avsluta med att sätta dit locket.