Brysselkålssallad med äpple, hasselnötter, ägg- och brynt smörkräm

Brysselkålssallad med äpple, hasselnötter, ägg- och brynt smörkräm
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Brysselkålssallad med äpple, hasselnötter, ägg- och brynt smörkräm

9 ingredienser

Rustikt recept på en sallad med stekt brysselkål, äpple, rostade hasselnötter, med en krämig ägg och smörkräm.

Ingredienser

portioner
  • 450 g brysselkål
  • 450 g brysselblommor
  • 2 ägg
  • 2 dl smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1-2 äpplen
  • 100 g hasselnötter, rostade

Gör så här

  1. Lägg smör i en såspanna över medium hög värme och rör om hela tiden. Koka smöret guldbrunt och tills det fått en nötig smak. Ställ sedan åt sidan.
  2. Koka ägg i vatten ca 2 minuter. Ta bort ägg från värmen och kyl dem i isvatten.
  3. Skala äggen och mixa dem slätt I en mixer. Tillsätt vittvinsvinäger. Fortsätt mixa och häll försiktigt i det brynta smöret och oljan. Blanda till en mjuk crème.
  4. Skala av det yttre skiktet på brysselkålen och dela dem på hälften. Klipp brysselblommorna i kvartar.
  5. Värm upp en panna över medelhög värme och steka brysselkålen i smör ca 2-3 minuter.
  6. Tillsätt brysselblommorna och fortsätt steka i 1-2 minuter.
  7. Tillsätt 3 msk. vatten och låt koka av under 30 sekunder - 1 minut.
  8. Smaka av med salt.
  9. Toppa brysselkålssalladen med tunt skivat äpple, äggdressing och rostade hasselnötter.