Brioche à la Sebastien Boudet

Brioche
Foto: Carl Kleiner
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Brioche à la Sebastien Boudet

7 ingredienser

Briochen är det perfekta frukostbrödet en söndagsmorgon och fungerar även bra som grund till desserter eller fattiga riddare. Om du inte har briocheformar hemma går det också bra att använda muffinsformar. Receptet är beräknat till 20 st briocher och hämtat ur boken Den franske bagaren.

Läs mer om boken Den franske bagaren

Blanda gärna i goda chokladbitar och karamelliserade mandlar i dina briocher. Tillsätt i så fall:
125 g choklad av bra kvalitet
125 g nötter

Ingredienser

  • 600 g vetemjöl
  • 60 g strösocker (eller cassonadesocker)
  • 15 g havssalt
  • 100 g surdeg
  • 400 g ägg [8-9 st]
  • 250 g osaltat smör, kylskåpskallt

Pensling

  • 1 ägg, (samt en skvätt vatten och lite salt)

Gör så här

Dag 1, på kvällen

  1. Blanda mjöl, socker och salt på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
  2. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg.
  3. Knåda degen i cirka 10 minuter eller tills den släpper från bordet.
  4. Banka ut det kalla smöret med hjälp av en kavel och arbeta sedan in det i degen, lite i taget. Knåda tills du har en fin och slät deg som släpper från bordet.
  5. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång.
  6. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 24 timmar.

Dag 2, på kvällen

  1. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar.
  2. Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud.
  3. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  4. Ställ in en kastrull med kokhett vatten på ugnens botten.
  5. Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn.

Dag 3, på morgonen

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  3. Grädda briocherna mitt i ugnen i 12 minuter.
  4. Ta ut briocherna ur formarna direkt när de har gräddats och låt dem svalna på ett galler.