Fyra smårätter på Vendelsövis

Fyra smårätter på Vendelsövis
Foto: TV4

Fyra smårätter på Vendelsövis

Av: Emilia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1h 35 min

"Eld, vatten, luft och jord" är fyra smårätter på Vendelsövis. En jordärtskockscréme med frisk citrus, en söt vattenmelonsallad, rökt tuppbröst med mangosalsa och en klassisk Spickeskinka med pepparrotscréme.

Emilia bjöd även på
Gullans fisksoppa
Cheesecake

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockscréme

  • 200 g jordärtskocka
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • salt (efter smak)
  • citronsaft (efter smak)
  • gräslök
  • olivolja

Vattenmelonsallad

  • 0,5 vattenmelon
  • 50 g fetaost
  • basilika
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Rökt tuppbröst med mangosalsa

  • 100 g tuppbröst
  • 4 endiveblad
  • 1 mango
  • 1 chilifrukt
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Spickeskinka och pepparrotscréme

  • 1 bit färsk pepparrot
  • citron, saft
  • 100 g lufttorkad spickeskinka
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 1 förp crème fraîche, 2 dl
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • persilja (eller annan grön ört)

Gör så här

Jordärtskockscréme

  1. Skala jordärtskockorna och koka dem i saltat vatten.
  2. När de är klara mixas de till en slät crème i en del av det vatten då kokades i.
  3. Häll i grädden och smaka av med citron, salt och peppar.
  4. Servera i djupa skålar med lite gräslök och god olivolja.

Vattenmelonsallad

  1. Dela vattenmelonen i små bitar och ta bort kärnorna.
  2. Varva melonen med smulad fetaost, basilika med lite salt och peppar.
  3. Lägg gärna upp i ett glas så att lagren syns.

Rökt tuppbröst med mangosalsa

  1. Skär mangon i bitar.
  2. Blanda med finskuren chili och smaka av med salt och peppar.
  3. Skär upp fina bitar av tuppbröstet.
  4. Lägg upp dem på ett avsköljt endiveblad och toppa med salsan. Vill man skoja till det kan man ta chilifrukter i olika färger.

Spickeskinka och pepparrotscréme

  1. Riv pepparroten.
  2. Blanda med crème fraiche.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tryck ut fyra rundlar ur brödskivorna med hjälp av ett litet glas eller annat lämpligt, runt redskap.
  5. Lägg upp en skiva spickeskinka på varje rundel.
  6. Häll på en klick pepparrotscréme.
  7. Toppa gärna med någon grön ört, till exempel persilja.