Fattig riddare x semla

koket.se
Fattig riddare x semla
Foto: TV4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Fattig riddare x semla

12 ingredienser

1 h

”Den enda fattiga riddaren som behövs under semmelsäsongen, eller kanske hela året? Använd bulldegen du gillar mest med en bra semmelfyllning och gör till en ”fattig semla”. Jag föredrar den här ”den perfekta semlan” semmeldegen tillsammans med citronfyllning för en mjuk och krispig toast och fyllning med härlig citronsmak.” /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gräddmjölk (valfritt till hetvägg)

  • 175 g standardmjölk [1,75 dl]
  • 175 g vispgrädde (40%) [1,75 dl]
  • 2 tsk kardemummakärnor

Topping

  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 130 g semmelfyllning

Äggstanning

  • 105 g ägg [2 st]
  • 10 g rörsocker [2,2 tsk]
  • havssalt [2 nypor]
  • 80 g standardmjölk [0,8 dl]
  • 120 g grädde [1,2 dl]

Servering

  • 10 brödskivor (på semmeldeg eller 4-5 släta semmelbullar)
  • florsocker
  • 50 g rostade mandlar, hackad [0,75 dl]

Gör så här

Kardemummabröd i form

  1. Följ receptet för vald deg du vill baka till en limpa och väg upp den utefter din form. 300-450 g deg räcker för de flesta formarna, tänk att degen kommer bli 3 gånger så stor när den är gräddad.
  2. Smörj din form med ett tunt lager rapsolja innan du lägger i degen i formen.
  3. Låt jästa 1,5-2,5 timmar i en avstängd ugn med varmt vatten i en plåt längst ned i ugnen.
  4. Baka på 180 grader under- och övervärme utan fläkt i 20-35 minuter (stort bröd betyder längre tid).
  5. Har du en termometer bör brödet ha 96 grader i innertemperatur när det är klart.

Gräddmjölk (valfritt till hetvägg)

  1. Om du gör hetvägg så sjud upp gräddmjölken tillsammans med kryddorna och låt stå under lock utan värme fram till servering.

Topping

  1. Vispa upp grädden till önskad konsistens så att den är redo till servering. Ställ i kylen.
  2. Förbered semmelfyllningen och tillsätt mer vatten till önskad konsistens, den bör vara aningen lösare till riddarna.

Äggstanning

  1. Blanda samman äggstanningen. Börja med att röra sönder ägget med socker och salt.
  2. Tillsätt sedan mjölk och grädde.

Servering

  1. Värm på en stekpanna med smör.
  2. Doppa och vänd dina brödskivor eller stavar i äggstanningen, låt den överflödiga vätskan rinna av innan du lägger skivorna i pannan. Stek 2-4 minuter per sida.
  3. Lägg upp 2 skivor eller 3-4 stavar i en djup eller platt tallrik.
  4. Toppa med semmelfyllning, grädde, florsocker och sist de hackade mandlarna.
  5. Gör du hetvägg värmer du på gräddmjölken och silar den innan servering.

Tips! Det går lika bra att använda släta bullar och dela dessa i 2-3 skivor eller 4 ”stavar” genom att dela bullen i hälften och sedan hälften på nytt.