Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos

koket.se
Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Fiskgratäng med curry, räkor och spritsat potatismos

17 ingredienser

1 h

Klassisk fiskgratäng med krämig sås, här vackert gul med smak av curry, dill, räkor och pommes duchesse. Festlig vardagsmiddag helt enkelt!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Pommes duchesse

  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Torsk

  • 600 g torskfilé

Currysås

  • 50 g smör
  • 2 msk curry
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 4 klyftor citron
  • 1 knippe dill

Gör så här

Potatismos

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen och blanda med mjölk, smör och äggulor. Smaka av med salt. Häll upp i spritspåse med tyll.

Fisk

  1. Salta och peppra fisken runt om. Vik ihop den. Lägg i mitten av en ugnssäker form. Spritsa moset runt fisken.

Currysås

  1. Smält smör med curry i en liten kastrull. Vispa i vetemjöl. Tillsätt mjölk och grädde, låt koka några minuter. Smaka av med salt och socker.
  2. Häll såsen över fisken. Grädda i ugnen på 225 grader ca 30 minuter tills fisken är genombakad och potatismoset fått färg.

Topping

  1. Fördela räkorna över fiskgratängen när den är klar. Garnera med dill och citron.