Rostad strömming med tomat och krondill

Rostad strömming med tomat och krondill
Foto: Martin Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Rostad strömming med tomat och krondill

15 ingredienser

En variant på klassisk svensk kräftströmming. Ett måste i augusti månad. /Fredrik
Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Receptet är beräknat som en förrätt för 4 personer.

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 400 g strömmingsfilé
  • rapsolja, till plåten
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymald (efter smak)
  • 1 msk krossade dillfrön
  • krondill, till garnering

vinägrett

  • 2 tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl neutral matolja (t ex raps- eller solrosolja)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • 0,5 tsk krondill, finhackad
  • 0,5 tsk strösocker

Gör så här

Strömming

  1. Skålla, skala och dela tomaterna.
  2. Kärna ur och tärna fint.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Dela strömmingsfiléerna på mitten.
  5. Olja in en plåt med rapsolja och lägg filéerna på plåten.
  6. Krydda med salt, peppar och krossat dillfrö. Sätt in i ugnen, max 4–5 minuter.

Vinägrett

  1. Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål.
  2. Lägg upp strömmingen på ett fat och slå vinägretten över.
  3. Garnera med krondill.