Gratinerad hummer med fänkålssallad

Gratinerad hummer med fänkålssallad
Foto: TV4
Patrik Engfors SMK 2019
Patrik Engfors SMK 2019

Gratinerad hummer med fänkålssallad

Av: Patrik Engfors

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

45 m

En lyxig förrätt att bjuda på till alla hjärtans dag eller nyårsmiddagen. Gratinerad hummer med champinjoner, sherry, grädde och lite hetta från chili. Serveras med en krispig fänkålssallad.

Ingredienser

portioner

Gratinerad hummer

  • 1 hummer
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 1 schalottenlök
  • 4 skogschampinjoner
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 dl sherry
  • 0,5 dl hummerfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • ströbröd
  • parmesanost

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • färsk dill
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk citron, saft
  • salt
  • 10 sötmandlar

Gör så här

Gratinerad hummer

  1. Dela hummern och plocka ut köttet - även köttet från klorna. Lägg köttet i en skål. Skölj skalen. Torka av och lägg i en ugnsfast form.
  2. Hacka champinjoner, schalottenlök och chili fint. Hetta upp en panna och lägg i fänkålsfröna. Låt dem rostas någon minut. Lägg i en klick smör och stek champinjoner och lök på medelhög värme i ett par minuter. Häll på sherry och fond och låt det koka in.
  3. Tillsätt vispgrädde och låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt, citronsaft och eventuellt lite mer sherry.
  4. Blanda ner såsen i hummerköttet och fyll i hummerhalvorna. Toppa med en blandning av ströbröd och riven parmesanost. Gratinera på 250 grader tills de får fin färg, ca 5-10 minuter.

Fänkålssallad

  1. Hyvla fänkålen i tunna skivor. Skär bort roten och lägg fänkålen i kallt vatten i ca 20 minuter.
  2. Rosta mandlarna ett par minuter i het panna. Blanda en dressing med olivolja, citron, salt och dill. Hacka mandeln grovt och blanda med dressing och fänkål.