Parmesankex

Parmesankex
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Parmesankex

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

7 ingredienser

Spröda parmesankex från Brunkebergs bageri. Receptet ger ca 30 st.

Ingredienser

  • 100 g parmesanost, färskriven
  • 120 g vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat
  • några riv på en muskotnöt
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 10 g havssalt
  • torkade örter eller hackade nötter till garnering

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.
  2. Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade kryddor eller nötter, t ex timjan, rosmarin eller hackade pinjenötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.
  5. Förvara kexen i papperspåse eller burk.