Matjessill med äggröra

Matjessill med äggröra
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Matjessill med äggröra

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

8 ingredienser

En förrätt där en krämig äggröra får smak av matjessill och rödlök: krämigt mot pikant, mjukt mot spänstigt. /Jens Linder

Någon brist på spännande sillrecept föreligger inte för sillens grundkaraktär fungerar med så mycket. Man kan servera den både i klara lager och i gräddiga såser. Läs mer om att

Laga och äta sill

.

Dryckestips
Av hävd och god smak dricker man öl och nubbe till sillen. Särskilt brännvin kryddat med dill, fänkål, anis och/eller kummin passar fint.

Både nubben och ölet får gärna ha en aning sötma, för att harmoniera med inläggningarna. Stekt salt sill passar bättre med torrt, beskt öl. De som inte gillar öl och nubbe gör klokt i att välja mineralvatten, i nödfall vitt vin med en viss restsötma.

Receptet är hämtat ur Made in Sweden.

Ingredienser

  • 2 matjessillfiléer, skurna i tärningar
  • 1 rödlök, finhackad

Äggröra

  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk färsk rosmarin, finhackad (eller timjan)
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Vispa ihop äggen och gulan till äggröran.
  2. Tillsätt salt och någon av kryddörterna.
  3. Smält smöret i en kastrull på lägsta värme (använd gärna vattenbad, det vill säga över en större kastrull med sjudande vatten på botten).
  4. Häll i äggsmeten och låt den långsamt tjockna under ständig omrörning med en trägaff el eller träsked.
  5. När smeten börjar bli tjock, tillsätt grädden och låt tjockna i ytterligare någon minut.
  6. Ta av från värmen när röran ännu är krämig.
  7. Smaka av med salt.
  8. Lägg upp äggröran och ovanpå den rödlök och sill.
  9. Servera medan röran ännu är varm.