Ostron och ostronprovning

Ostron och ostronprovning
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Ostron och ostronprovning

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

32 ingredienser

30 min

Ett bra sätt att servera ostron är att lägga upp grovkrossad is på en platå eller något annat stort fat tillsammans med olika tillbehör. /Jens Linder

Omkring 5–6 ostron brukar vara lagom per person. En ostrokniv eller en annan skarp kniv underlättar. Tillbehören doseras efter smak.

Om man ställer till med en riktig ostronfest kan det vara roligt att lägga till fler tillbehör. Här har jag komponerat fyra droppsåser. Man kan antingen servera dem i små doppskålar eller skeda dem över de nyöppnade ostronen. Eller så får man tag på droppflaskor av något slag och doserar droppvis.

Det är inte så dumt att börja med ostron och sedan gå över till andra skaldjur. Här hittar du en Musselsoppa som du behagar.

Dryckestips
Ämnet är omdiskuterat och det finns många goda alternativ. Irländarna dricker Stout (bland annat Guinness) eller Black Velvet – en blandning av champagne och Stout – till ostron.

På svenska västkusten är porter och ostron en klassisk kombination, men även ljus lager passar bra. Somliga är kritiska till kombinationen champagne och ostron, som länge ansetts vara himmelskt god.

Själv föredrar jag ett stilla vitt vin som chablis och muskadet. Pernod utspätt med rikligt med vatten är inte heller så dumt. Snaps, gärna med dillsmak är faktiskt till ostron , och – hör och häpna – även julmust eller Coca-cola, gärna med lite citron.

Receptet är hämtat ur Made in Sweden.

Ingredienser

portioner
  • 24 ostron

Tillbehör

  • worcestersås
  • tabasco
  • färsk pepparrot, riven
  • svartpeppar, ur kvarn
  • ketchup
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • 1 citron, i klyftor
  • lantbröd
  • smör

Droppsås ginger

  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk mörk sesamolja
  • 1 msk citron, pressad

Droppsås BBQ

  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • svartpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)

Droppsås herb

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 tsk mejram, finhackad
  • 1 msk extra virgin olivolja

Droppsås green chili

  • 0,5 grön paprika, finhackad
  • 1 jalapeño, finhackad (eller annan mild chilifrukt)
  • 1 msk limefrukt, pressad
  • 1 tsk korianderblad, finhackade
  • 1 tsk strösocker
  • salt (efter smak)

Gör så här

Tillbehör

  1. Förbered tillbehören.
  2. Häll upp såser i små skålar med skedar i och ställ fram citrusklyftor, bröd och smör.
  3. Duka med glas och drycker.

Såser

  1. Blanda alla såser i varsin skål.
  2. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter för att smakerna ska gifta sig.
  3. Fyll gärna såserna på droppfl askor så att det blir lätt att droppa dem över ostronen.

Ostron

  1. Öppna ostronen och lägg dem på isade fat, gärna med alger som garnityr. De följer ofta med när man köper ostron.

Vid servering

  1. Rosta bröden och servera.
  2. Droppa valfri sås över 5–6 ostron per person och ät som aptitretare eller drinktilltugg.