32 ingredienser
30 min
Ett bra sätt att servera ostron är att lägga upp grovkrossad is på en platå eller något annat stort fat tillsammans med olika tillbehör. /Jens Linder
Omkring 5–6 ostron brukar vara lagom per person. En ostrokniv eller en annan skarp kniv underlättar. Tillbehören doseras efter smak.
Om man ställer till med en riktig ostronfest kan det vara roligt att lägga till fler tillbehör. Här har jag komponerat fyra droppsåser. Man kan antingen servera dem i små doppskålar eller skeda dem över de nyöppnade ostronen. Eller så får man tag på droppflaskor av något slag och doserar droppvis.
Det är inte så dumt att börja med ostron och sedan gå över till andra skaldjur. Här hittar du en Musselsoppa som du behagar.
Dryckestips
Ämnet är omdiskuterat och det finns många goda alternativ. Irländarna dricker Stout (bland annat Guinness) eller Black Velvet – en blandning av champagne och Stout – till ostron.
På svenska västkusten är porter och ostron en klassisk kombination, men även ljus lager passar bra. Somliga är kritiska till kombinationen champagne och ostron, som länge ansetts vara himmelskt god.
Själv föredrar jag ett stilla vitt vin som chablis och muskadet. Pernod utspätt med rikligt med vatten är inte heller så dumt. Snaps, gärna med dillsmak är faktiskt till ostron , och – hör och häpna – även julmust eller Coca-cola, gärna med lite citron.
Receptet är hämtat ur Made in Sweden.